25 juni

Då har sista veckan i Ungern börjat. Känns både sorgligt och skönt. Kommer sakna stället, hästarna, värmen och framförallt personerna! Men jag drar till med en gammal "goding" - borta bra men hemma bäst!

Dagen började med att både jag och Lydia var trötta tror jag, och det ledde till att båda var lite småtjuriga. "Våra" hästar är ju inte heller de roligaste att rida eftersom dom vanligtvis inte brukar gå så det var ju inte heller någon superbra start på dagen. Efter att två av dom var ridna hjälpte vi Gergö och Toto med några av deras hästar, och det är vad vi gjort idag! :)
 
Castro: Tittig och spänd. Har ingen framåtbjudning alls så dn hästen skulle behöva hitta den och slappna av så skulle han vara riktigt fin. Inte min favorit direkt...
 
Oberion: Nyverkad polle som var ganska så omfotat. Märktes inte så mycket på banan sen så jobbade han i galopp över ett litet hinder. Han tar sig för varje ridpass.
 
"Ponny": Första gången jag rider han och INTE min typ av häst. Kändes som om han aldrig skulle släppa och bli mjuk. Jobbade med mycket övergångar, och när jag kom till galoppen så påminde han om Cattis! Kantig och kort precis som Cattis var när jag köpte henne..
 
Diamantina: Lite spänd idag, och jag hade inte orken att rida så mycket. Istället cirklade jag fram och tillbaka vid en vattenmatta som hon är livrädd för, och vi kom bara närmare och närmare för varje varv :)
 
Jumping Lady: Longerades med bommar!

Dagen efter

Bakfull så vet inte vad - men roligt var det, det jag minns...
 
Första midsommaren som jag inte firar hemma i Sverige blev som sagt ganska så rolig ändå. Lydia och jag gick till Toto på kvällen där även Dorina och hennes syster var. Lyssnade lite på musik, "pratade" och drack. Efter ett tag gick jag och Lydia för att hämta en kortlek och sedan började vi att spela. När vi hade spelat klart hade jag lyckats få i mig lite för mycket alkohol så minns inte riktigt vad vi gjorde efteråt.. Men som sagt, en rolig midsommar med lite för mycket sprit! :)
 

Fredag!

På förmiddagen igår var vi ganska lata. Fick ett par hästar av Gergö som vi skulle rida samt en häst att longera. Började med att longera och efteråt var tanken att vi skulle rida men just då gick hästarna i skrittmaskinen, och lata som vi var orkade vi inte ta "våra" hästar utan satte oss på bänken och kollade när de andra red omkring på banan. Belle kom efter ett tag och sa hej då efetrsom hon skulle åka hem.
När vi hade suttit på bänkarna ett tag kom András och gav oss två hästar. Lydia red ett dressyrpass på Orige medan jag skrittade runt på Fair Play som inte är riktigt fräsh.. När jag var klar med han skulel jag rida ett dressypass på Calyna vilket gick hyffsat. Efter henne gav jag mig på dagens sista häst - La Conta Z. En liten "händelse" i paddocken gjorde dock att detta ridpass inte blev som jag hade tänkt mig utan skrittade istället runt och tjöt. Ibland blir det bara för mycket...

Allmänt om veckan!

Det har varit väldigt dålig bloggning nu den här veckan. Beror dels på att min data är trasig men även på att jag inte har haft någon ork.
 
Den här veckan har varit väldigt varm!! Omkring 35 grader varje dag och den värmen har även gjort att jag har sovit väldigt dåligt. Bella kom även i söndags så hon har varit med den här veckan och ridit. Skönt med lite ridhjälp i den här värmen! Har väl inte hänt så mycket mer speciellt? :)
 

21 juni

Denna dag började ganska dåligt. Först blev det lite diskussioner i stallet om Casucci och Lady. När vi pratat klart om det och rider iväg på de första hästarna så åker Lydia i backen och Bellas häst blir så rädd så den går omkull. Bella klarade sig bra men Lydia har förmodligen en lättare hjärnskakning och ont i röven. Hon fick sitta och vila medan vi red de första hästarna. Hoppade för första gången med Cortez och han var himla rolig! Han tog även små bockskutt efter hindrena för han tyckte det var så kul. Nästa två hästar blev Oberion och Castro. Gick lite sisådär med dom bägge... De två sista - Diamantina och "Z" var jätteroliga!! Diamantina var inte alls som hon brukar. Lite småspänd, svarade inte frammåt och inte ett dugg eftergiven. Jobbade henne med många övergångar och hon blev riktigt fin på slutet! :)
Likaså "Z" var rolig. Aldrig ridit den hästen innan så var lite spännande. Hon var ganska tung i handen men jobbade på och även hon blev fin. Mycket lättare att rida när man är själv i paddocken. :)

Vi är halvvägs!

Då var denna dag snart avklarad och även två veckor här nere i Ungern. Ska man säga det med andra ord har vi klarat av halva den här resan än så länge :)

Förmiddagen spenderades hemma hos Toto tillsammans med Lydia. Våra konversationer består av ungerska och svenska tillsammans med Google. Kan inte säga att det blir rätt alltid, men funkar :)

Vid tolv gick jag och Lydia tillbaka till huset för att äta. Sedan bytte vi om till bikini (jag fick ta trosor istället för bikiniunderdelen då huden tyckte den passade mycket bätte som leksak) och gick ner till bryggan för att sola. Låg där i 1 timme och 40 minuter innan vi tyckte att det räckte.

Nu har vi precis gått en sväng. Lydia plattade mitt hår förut och jag noppade hennes ögonbryn. Efter det gick vi iväg och tog lite kort som jag ska försöka få in ikväll :)

Tränarens tips!

Tjejen som var här och provred ifrån USA hade med sig en tolk. Hon kunde både engelska och ungerska och var hur trevlig som helst. Eftersom tränaren bara kan ungersk kan han inte säga till oss vad som är bra respektive mindre bra. Så i onsdags när jag red så frågade jag "tolken" om hon kunde prata med tränaren om min ridning. Så jag prata med henne, hon sa det till tränaren, tränaren sa sitt och hon sa det till mig.. Komplicerat med en tredje person :P 

Fick i alla fall reda på att han tyckte om min ridstil, speciellt hoppningen. Sen tyckte han om mina långa ben? Hehe.. Det enda var att jag skulle tänka på att inte rida med breda händer. Höga och ihop, aldrig breda så det är vad jag har tränat på den här veckan när jag ridit vilket har funkat ganska bra :) hästarna är ju vana vid den ridningen så märktes skillnad! :)

Där dog den på riktigt

Nu är min dator verkligen trasig. Skärmen är svart med en text där det står "system disk error". Kan blogga från mobilen men blir inte allt för många inlägg med bilder framöver. Internetet är väldigt långsamt vilket gör att en bild tar lång tid att ladda upp och från mobilen kan jag inte ladda upp någon bild då appen inte funkar utan kör genom Safari :)

Ljummen morgon!

God morgon där hemma i Sverige!
Idag visar vädret ytterliggare en dag med strålande sol, klarblå himmel och 32 grader varmt! Blir förmodligen en sväng till bryggan idag med men solar hittar inte dir förrän vid tolv, så vad vi ska göra innan dess återstår att se! :)

Sola och bada!

Drickapaus nu efter att ha legat i solen i nästan 2 timmar. Klarblå himmel och strålande sol kombinerat med några dopp emellanåt gör det himla skönt att ligga och sola!

Att sakerna ska krångla

Min data har lagt av och jag kan inte blgga från mobilen så min uppdatering här kommer inte vara den bästa, vilket den inte heller har varit de senaste dagarna som ni kanske har märkt. Varför jag inte kan blogga från mobilen kan jag inte svara på, kommer bara inte in. Datorn där emot går i slow motion och låser sig för minsta lilla..

Just nu lånar jag Lydias dator och det är väl så det får bli de resterande två veckorna. Idag vaknade jag vid åtta och gick ut till stallet för att se om det var något liv där eller inte. Var ganska så dött, bortsett från hästarna, så gick tillbaka till huset och försökte få någon liv i datorn utan resultat. Då gick jag istället in och sov, vaknade nu. Vet inte riktigt vad vi ska göra resten av denna dag? Återstår att se! :)

15 juni

Fresia: Dressyr i ridhuset, i princip samma sak som igår. Tar ett tag innan hon släpper till, när hon väl gör det blir hon rätt så trevlig men lite för ponnyaktig för min smak.

Cashmir: Stretig och tjurig häst så jag vet inte vad. Gav upp efter ett tag och tänkte skritta av men då frågar tränaren om jag vill hoppa och eftersom det är så himla roligt tackade jag inte nej till det. Började med att galoppa över tre bommar, den mittersta var upphöjd och det gick inte allt för bra. Kort avstånd och lång häst som jag inte lyckades få ihop säger nog det mesta. Gick sedan över till et kryss, efter det ett räcke och sist en oxer. När jag hade tagit de hindrena några gånger gick vi in i ridhuset där jag skulle hoppa en bana. Började med att jag la han väldigt fel in på första hindret så där stannade han. Klok häst om man frågar mig. Andra och tredje försöket stannar han också på, men den här gången hade vi bra distans så han blev antagligen osäker efter första stoppet. När tränaren sänkte hindret kom vi över med mycket övertalning så tog det ett par gånger till. När det kändes hyffsat förtsatte jag hela banan runt. Inte den snyggaste ritten skulle jag påstå. Jag vet inte riktigt hur han hoppar, nästan så han tar i så dant och sen står stilla ett par sekunder över hindret så han är lite svår tycker jag. Han släppte i ala fall på slutet och gick riktigt fint så det var väl en fördel med att jag hoppade.

Oberion: Han kändes jätte fin idag! Han saknar framåtbjudning väldigt mycket så fokuserade mer på att få fram han i början i stället för att jbba ihop han direkt vilket gav resultat. Han gick på självmant, gick i hyffsad bra form och gjorde klockrena fattningar från skritt. Han har lite svårt med vänstersdan men höger är jätte fin så bara att förtsätta i samma riktning :)

Fair Play: Idag fick den lilla gossen börja trava efter tre dagar med bara skritt. Han kändes lite kort och knackig ett par tillfällen men annars gick han riktigt bra. Vet inte om han bara är sån för när man driver fram han går han super. Får väl se vad András säger när han rider han sen. Lille killen tyckte i alla fall att det var lite roligare att springa än att bara skritta så idag höll han sig på backen hela tiden om man bortser från hemvägen.

Jordano: Dressyr på fältet och idag fick jag en graman till hjälp vilket underlättade en hel del. Han kändes suoer fin! Travade fram han och kände på han i sidorna och därefterjobbade jag mycket galopp - skritt - galopp för att få han att arbeta och sätta under sig. När han tog fattningarna och avsakningarna bra testade jag med att göra galoppombyten istället. Av dessa byten kunde jag lätt konstatera att denna häst kan konsten med att bocka! Vilken studsboll!! Är glad att han tog max 3 bockspårng på raken och inte fler för då tror jag nog att jag hade legat i gräset. Men två byten blev faktiskt bra där han INTE bockade :)

Diamantina: Även hon fick hänga med ner till fältet för lite dressyrarbete. Lydia och Toto hängde med, och när jag hade travat en stund var jag tvungen att fråga Lydia om Toto följde efter mig hela tiden vilket han tydligen gjorde, rolig filur det där! För att vara lite retsam mot han fattade jag galopp, vilket han också gjorde såklart MEN sen la jag iväg, bokstavligen la iväg för gud vad hon skena med mig haha! Toto hängde inte på eftersom han hade en ganska grön unghäst men så fort jag fick lite kontroll igen och började jobba henne så svansade han in bakom mig igen. Det roligaste är ju hur vi komunicerar. Eftersom han bara kan ungerska blir det mycket rörelser och chester men såklart pratar vi också men ingen fattar ändå hehe.. ;)

Ny blogg.se

Upptäckte just att blogg.se har gjort om lite. Enligt mig verkar det väldigt bra, men har inte hunnit testa på den nya desgnen än så länge - men just nu tycker jag att det bara är positivt!! :)

Mot bryggan!

Efter en lugn dag så beslutade jag och Lydia att spendera resten av eftermiddagen vid sjön och sola!


14 juni

Andra torsdagen avklarad här i Ungern, bara två kvar ;)

Fresia: Dressyr och den lilla köttbullen blev ganska fin framåt slutet! Jobbade mest galopp eftersom hon gärna slår om till kors.

Oberion: Dressyr han med, men när Lydia och jag i princip hade skrittat av dom tycker tränaren att vi ska hoppa, och vem säger nej till hoppning? Han var jätte duktig! Han är ju bara 4 och inte riden speciellt mycket vilket inte märktes i hoppningen. Han hoppade väldigt lätt och mjukt :)

Fair Play: Sista dagen skritt för han, imorgon får han även börja travas! Tror han kommer tycka det ska bli lite kul, för jag vet inte riktigt vad han får för sig att göra för kaprioller ibland...

Jumping Lady: Dressyr på fältet och hon var väldigt fin. Börjar hitta hennes knappar lite, även om dom är lite svåra att hitta.. Det sista vi (jag, Lydia och Toto som hjälper András) gjorde var att galoppa upp och ner över en liten kulle och det uppskattades väldigt mycket av hästarna! Lady laddade väldigt mycket och bralla loss, fick lite fälttävlanskänsla!! :)

Cortez: Även han fick dressyra på fältet. Skrittade fram ett bra tag och försökte få han lösgjord, inte den enklaste hästen skulle jag vilja säga. När jag tyckte jag hade fått han hyffsat lösgjord fattade jag galopp,o hc så höll jag sedan på. Alltså galopp - skritt - galopp osv.. Antingen var han extremt tjurig idag eller så hade han träningsvärk för han stog på bakbenen ett x-antal gånger. När han kändes hyffsat bra slutade jag.. :)

13 juni!

Denna dag har bestått av ridning, fölfotografering, ridning och slappning!

Fresia: Duktig tjej som inte alls var lika tittig idag som igår, dock så är hon så liten och tjock så känns som om man rider runt på en köttbulle. Tog även några språng på henne och över kom vi i alla fall, även att bommarna följde med emellanåt.

Cortez: Dressyrarbete med den grabben och han börjar mjukna mer och mer. Ska se om jag kan hoppa han imorgon om tränaren har tid med mig. Tanken var att det skulle ske idag men eftersom hon från USA provred idag med så var han upptagen med henne.

Oberion: Dressyrarbete på han idag med tre travbommar inblandat. Blev hopp över dom från början men när han fattade vad han skulle göra gjorde han det riktigt fint!

Unghäst (som jag faktiskt kan namnet på nu = Diamantina): Dressyrarbete på den tösen också. Hon blir väldigt lätt spänd så man får ta det ganska så försiktigt med henne och ha tålamod, så på slutet blev hon jättefin! Gick avslappnat i en låg och fin form, alltid lika kul att rida den hästen! :)

Diadame: Order av András att longera henne vilket jag gjorde. Både Lydia och jag tyckte att hon såg halt ut ifrån början, men eftersom två hästar blev halta i förrgår kändes det väldigt dumt att säga att en tredje var det. Alltså så longerade jag henne lite och lät henne gå ochb jobba för att se om det försvann, tillslut kunde jag inte låta bli att fråga om hon gick orent vilket både tränaren och "vet-inte-namnet" tyckte också. Så där slutade den longeringen.

Jordano: Stor brun häst som jag verkligen inte gillade i början, men idag växte han väldigt mycket! Så himla rolig och trevlig häst som man har mycket att jobba med. Han är ganska hård i munnen och stretig i början så då är det mycket övergångar, tempoväxlingar och volter som gäller innan han släpper en del. Jobbade sedan väldigt mycket i galopp, öka och minska med en bom iblandat. Han verkade tycka det var riktigt kul för han la in små bock-serier emellanåt.

Det var alltså dagens stallarbete! Alltid lika kul!! :)

Kort dag!

Färdigridna klockan tolv idag! Lite udda dag för var en människa här idag från USA och provade hästar vilket gjorde att vi inte hade så många hästar att rida. Började med Cashmir och red ett väldigt lugnt dressyrpass på han. Han börjar få väldigt många skav av tränset/bettet så måste prata med Josef om det också. Tror vi har klagat på i princip allt vi har fått men ger dom oss gamla saker är väl inte det så lustigt..

Nästa häst ut var Fresia, och jag fick rida henne idag!! Började med att longera henne i 5-10 minuter och hon verkade vara lugn. Sen visste vi inte riktigt hur vi skulle göra då det åskade och höll på men vi beslutade oss för att rida ändå eftersom alla andra gjorde det, så jag hoppade upp! Vilken liten häst, men himla intressant att rida. Hon blir rädd för minsta lilla så hängde lös ett par gånger men annars gick det bra :)

Oberion var himla fin idag! Men väldigt seg och slö så fick driva en hel del. Han börjar mjukna lite men vill få fram han mer till bettet. Hoppade även ett par skutt på 40 cm och trodde nästan han skulle krasha det lilla hindret, han lyfte knappt på benen men vi kom i alla fall över!

Fair Play skrittade jag på i 20 minuter då han ska göra det nu i tre dagar, och efter han red jag Jumping Lady. Hon är lite knepig den hästen. Hon har ingen hals och hon flyter ut som bara den. Vi har nämligen konstaterat att här i Ungern vet inte många vad ytterhjälperna är till för..

En frän upplevelse!

Denna eftermiddag blev en oturseftermiddag blandat med upplevelser.

Fair Play som jag skulle rida visade sig vara halt. När jag började trava tyckte jag han gick väldigt orent och även Lydia tyckte att han såg ofräsh ut så hoppade av och hämtade longerlinan. När jag longerade honom markerade han i vänster varv men inte i höger, men ställde in han i boxen och sa till Josef. Det är nu det roliga kommer... Josef gick iväg och jag svansade så klart efter. I ingången till stallet står Michael och en liten gubbe i 60-års åldern. Josef börjar prata med dom och sen tittar gubben på mig och säger något på Ungerska vilket gör att jag kläcker ur mig; Jo men jag fattar precis. Och då säger den här lilla gubben: Men det gör jag, vad är det du inte fattar? Är du trög eller? Gud vad paff jag blev!!!! Han kunde Svenska!
Den här gubben då var kiropraktor. Han kollade igenom Fair Play och visade även mig och lät mig känna och kolla vilket var väldigt intressant. Den här lilla gubben då var himla rolig för när han kollade bogbladen upptäckte han att dom var himla ojämna och sa att det såg ut som en A-kupa och en D-kupa hehe.. Så denna kiropraktorn gillar jag! Han är född i Ungern, uppväxt i Sverige, bott i Frankrike, Amerika, Tyskland osv. Han talar 7 språk flytande, tävlat internationellt som jockey och nu åker han runt till många elitryttare och hjälper dom med sina hästar! :)

Fresia skulle jag tömköra hade jag tänkt. När jag ska dra på henne tömkörninggjorden så är den såklart för kort! Gav därför upp motionen för henne eftersom jag inte vill longera henne inspänd med sadel då sadeln åker fram och skaver på hennes armbågar. När jag har hängt in sakerna i sadelkammaren och ska gå bort med borstarna slänger jag en liten blick in hos Alessandor. Då upptäcker jag att han står och vilar höger framben, och när en häst vilar ett framben brukar det vara något som inte stämmer tycker ju jag. Men på grund av att Play visade sig vara halt för bara några minuter sedan kände jag mig dum som skulle säga att nästa häst var halt. Därför gick jag och hämtade en hovkrats, kollade igenom alla hovar och kände på benen. När jag flyttade på han ville han inte stödja på benet utan småhoppade iväg. Då gick jag till Josef och sa till, kände mig lite smådum samtidigt som jag kände att jag måste ju säga något. Han trodde inte riktigt på mig i början men hängde med och kollad han. När han ser han stå på benet sa att bara att han var lat, men jag gav inte upp utan sa att jag inte trodde på han. Tror han kände sig lite tvingad att kolla på det närmre så han flyttade på Alessandor ett ganska stor steg och då upptäckte även Josef att han inte var okej. Veterinären kommer imorgon eftersom han var ledig idag så då ska han kolla på det. Han var varken varm, svullen eller öm så det var väldigt svårt för mig och Josef att veta vad det kunde vara, men pinsamt att två hästar blev halta på samma dag..

Lydia och Corvinus


Uppdatering om ridningen!

Fem hästar ridna nu på förmiddagen, och till eftermiddagen har jag en kvar plus en att longera/tömköra. Vädret är helt lagon här idag! Det är molnigt och fläktar, helt perfekt! :) Hade tänkt ta kort på alla pollar, men såklart har jag glömt det men några bilder har det blivit när vi ridit så dom kommer lite längre ner! :)

Först ut idag var favoriten - Oberion! Blev som vanligt lite dressyrträning och han tar sig lite för varje gång vi rider. Han har fortfarande inte orken att jobba helt korrekt än, vilket är förståligt. Han går och böjer in sin hals stundtals men orkar inte helt ha med sig baken så det jobbar vi sakta på :)

Cortez som var den första hästen jag red på här blev nummer två. Första gången jag red han älskade han verkligen taket! Med andra ord gick han med näsan rätt upp och tog man lite i tyglarna bara stretade han. Idag var han faktiskt riktigt trevlig!! Han jobbade rätt i vissa lägen, blev lite framtung för han orkade inte riktigt ha med sig sin stora kropp. Märks att han inte blir riden regelbundet men tror faktiskt att han skulle bli riktigt fin om man la ner lite mer energi på han. I vanliga fall går han bara två gånger i veckan vilket är för lite enligt mig.

Cashmir var jättefin idag. Han går gärna med hög och kort nacke vilket gör att hästarna gärna sänker ryggen, så försökte få han lite lägre och längre vilket han verkade trivas väldigt bra med. Jobbade med han i galopp över en upphöjd bom och även det funkade han bra på, blev lite pigg och stark emellanåt för han tyckte det var så kul :)

"Okänd" (ska ta reda på namnet imorgon!) var spänd i början
, men så fort hon slappnade av är hon himla trevlig. Ridit henne en gång innan, och då var jag så himla trött så flängred bara då. Nu jobbade jag henne lite mer och satte lite press på henne, så på slutet gick hon så nöjt och frustade :)

"Unghäst" (som jag med ska ta reda på namnet på!) var riktigt fin idag!!!
Andra gången jag red henne och gillar henne väldigt mycket. När vi skrittade fram kom Michael med Frederiks pris han vann igår på hopptävlingen, och priset var en vattenmatta och den var väldigt läskig!!! Tror vi höll på i 20 minuter innan vi, efter mycket om och men, kom över! Först försökte jag med att gå fram lite försiktigt så hon skulle få nosa på den, men det gick inte! Sen testade jag att rida an mot det från båda hållen i alla gångarter och det tog tvärstopp. Nästa försök var att Lydia skulle vara före mig och inte heller det gick. Tillslut hoppade jag av och då var hon faktiskt så nära som 30 cm, men hon vågade inte nosa. Sen hoppade jag upp igen och så testade vi på draghjälp igen, och då var jag i röven på Lydia och vilket skutt hon tog!! Tur så var jag ju med på det så hängde framme på halsen, sa bra och klappade henne ordentligt men kände hur löst jag hängde hehe.. Därefter klarade vi av att hoppa den själv och hon var så duktigt så! :)

"Okänd"


Unghäst

Tävling hela dagen!

Vid halv elva åkte jag och Lydia iväg, tillsammans med familjen vi är hos, på tävling. Två av Michaels hästar var med och har tävlat fredag, lördag och söndag. Båda hästarna hade varit felfria i både fredagens och lördagens tävling vilket innebar att båda var till final. Stoet som var med och tävlade vann sto-finalen medan hingsten kom trea i hingst-finalen. De 5 bästa hingstarna respektive stona ifrån finalen möttes sedan i en stor final där hindrena låg på 150 cm. I den vann Frederik (hingsten) och Lady (stoet) rev ett hinder och då beslöt sig Balázs för att avbryta då han ska åka utomlands och tävla om två veckor.

Dagen har i alla fall varit ganska rolig, lite långdragen, det var inte den snabbaste tävlingen jag varit på direkt. Solen har även varit framme i princip hela tiden och svettats har vi gjort som grisar. Lydia hade på sig shorts och en rosa t-shirt och i slutet av dagen var hennes ben lika rosa som töjan! ;)

PM Jumping Lady








Frederik







Nu måste jag...

Nu måste jag bara få försvara mig lite! Ni får tycka som ni vill, men när man får blåsor i händerna av att man rider behöver det inte betyda att man sliter och drar hästarna i munnen. Jag har ridit med vantar som har varit trasiga, i 30 graders värme och svettats som en tok. Jag har alltid haft lätt för att få blåsor i händerna så inte är det konstigt att jag får det nu när jag inte ens är van att rida EN häst om dagen!
Ni får som sagt tycka vad ni vill och döma hur ni vill, men ni vet ingenting för ni är inte här...

Oväder i lilla Ungern!

Sitter utanför vårat hus, tryckta mot väggen och under det lilla tak som sticker ut från huset. Det småregnar och åskar på håll, lite småmysigt när åskan håller sig på avstånd, man ser himlen bleka och hör lite mullrande! :)


Årets första dopp!

Det skedde i Ungern det! Efter att hästarna blivit ridna drog vi av oss ridkläderna och satte istället på oss bikinin för att bege oss ut till bryggan. När vi hade legat där ett tag mitt i solen var vi ganska så varma, och att hoppa i vattnet var väldigt lockande samtidigt som vi var väldigt skeptiska. Vattnet ser inte så fräscht ut samtidigt som vi inte har en aning om hur botten ser ut vilket gör det hela väldigt obehagligt. Men med skorna på och mycket skrik kom vi i, och gud så skönt det var! Fast vi "huk-dopade" oss bara första gången och sprang upp. Andra gången var vi ute och simmade till och med! Så detta kommer vi troligtvis att göra fler gånger! :)




















Två lugna pass!

Lugn dag idag, och med det menar jag att vi red två hästar var. Lydia gav sig på Jumpingboy för andra gången medan jag red Cashmir. Tror han var lite mör i kroppen idag efter gårdagens hoppträning för han ville inte samarbeta utan stod mer på bakbenen än gick framåt.
De andra två var fyraåringarna - Castro och Oberion. Hade man kunnat trycka ner en häst i bagaget hade jag lugnt tryckt ner Oberion! Tycker verkligen om den hästen efter andra ridpasset på han. Han är inte lösgjord än men han har redan mjuknat en del och idag travade och galopperade jag lite lätt över en bom vilket han verkade tycka vara kul. Rider dom inte så hårt eftersom dom har vilat några veckor så blir bara 20-30 minuters pass på dom :)



OBERION!

Frukostbloggning från Ungern!

Lördag här i Ungern, och antagligen är det det hemma i Sverige också. Idag är det ledig dag om vi vill, men eftersom folk jobbar i stallet idag med, fast bara fram till lunch, så bestämde vi oss för att pallra oss upp och rida på förmiddagen i alla fall.

Eftermiddagen ska bestå av solnig! Hur länge jag klarar av att bara ligga stilla återstå att se!

Puss till er alla där hemma! Ses om tre veckor och en dag! ;)












Dagens tabbe!

Kom på nu under kvällen vad jag egentligen sa till András. Han kan inte jätte bra engelska, bara några enstaka ord, så när vi kom i morse sa han; Ride?
Och vad svarar jag då? Jo; If you want.
Sen vet ju inte jag riktigt hur ni tänker där, men enligt mig blev det ganska fel... Haha!

Tacomyyys!

Trötta och dana så avslutar vi denna kväll framför TV:n med lite tacomys!


Inte varje dag man rider 8 hästar

Jag som beklagande mig om gårdagen ska väl knappast nämna denna dag? Men så klart så kommer jag att göra det ändå! ;)

Vi gick upp halv sju (som vi alltid gör) och begav oss ut till stallet lagom till sju. Vid åtta började vi att rida. Fick 5 hästar var av András som vi skulle motionera. András jobbar i stallet och tränar och tävlar 14 av Michaels hästar, allt från 110 upp till 145 så hans hästar är riktigt roliga att rida! Det jobbiga var bara det att solen var framme hela dagen och i skuggan var det 31 grader - då kan ni alltså tänka er hur jävla varmt det var att rida runt i paddocken utan skugga mitt i solen... Sista hästen lullade jag bara runt lite med för var så himla trött. Hoppade även några språng på ett litet markarbetshinder på 40 cm och både Lydia och jag tyckte det var skitkul! Ibland kan man ju undra...

Vi tog lunch halv ett och under lunchen hann vi med att äta, åka och handla och tvätta en maskin tvätt! Väldigt behövligt!

Klockan halv tre gick vi ut till stallet igen för att rida ytterliggare 3 hästar till. Dessa hästar har stått ett tag, allt från 1 månad till 3 månader så blev lite lugnare arbete med dom. Cashmir har vilat minst så han hopptränade jag med idag för Michaels tränare. Var riktigt roligt! Dock så kan han inte engelska vilket är synd, men vi förstår lite i alla fall, och han sa till mig (med sin fina brytning) "your jumpingstyle is perfekto" så det var himla roligt!!




Jag vill men kan inte

Att få en sån där känsla "det där måste jag berätta för mamma" för att jag vet att vi båda skulle skratta åt det, sen inse att jag inte kan ringa henne för att det är alldeles för dyrt gör att man verkligen förstår hur långt bort hemmifrån man egentligen är. Tur jag har Lydia här.. Skulle aldrig klara av att vara här utan henne och våra äventyr! <3

Bilder från sjön!






















Ridning mitt i solen!

Denna dag!! Gassande sol, 27 grader varmt och 5 hästar ridna på banan är vad denna dag har bestått av. De två första hästarna är himla kul att rida! Samma som gårdagen - den ena hade inte med sig bogarna i svängarna och den andra går och samlar sig så tränade vidare på det jag gjorde igår. Häst nummer 3 samt nummer 4 fick jag lite spel på. Så fort man kortar tygarna biter dom sig fast i bettet och går med huvudet rakt upp. Lyckades få dom att gå vettigt vissa tillfällen men en graman hade varit till stor nytta kan jag säga. Framåt slutet av ridpasset med häst nummer 4 kunde jag inte rida mer på grund av alla mina blåsor i händerna. Har haft tyglarna på tre olika sätt så nu har jag stora blåsor på lillringret, ringfingret och långfingret. PLÅSTER PÅ! Detta resulterade i att Lydia fick sätta sig upp eftersom jag inte tyckte han hade jobbat färdigt än och även hon tyckte han var som en tegelsten.
Den sista hästen var Chasmir. Han har varit en av dom som brallat mest under longeringen så kände att detta kunde bli spännande. Han förvånade mig faktiskt!! Himla trevlig, lite mycket i handen men eftersom han inte är riden sen en månad sedan så tycker jag han skötte sig jätte bra! :)


Snygga ridbyxor!

Minihäst!

Hittade denna lilla minihästen i stallet i morse! Så himla söt, och tjurig!! Pratade med Hana när vi red i morse och hon berättade att det var hennes häst. När hon hade åkt in till kliniken med en av hennes hästar så var den lille där samtidigt. Han var då bara två veckor och hade någon allvarlig sjukdom. Ägarna hade inte råd att betala kostnaderna som skulle bli så istället hade dom beslutat att avliva den. Hana hade då sagt att hon kunde betala kostnaderna om hon fick hästen, och idag är han tre år och verkar må prima! :)






Två vilsna själar

Denna dag var bättre än gårdagen. Dock så gick vi upp en timme för tidigt kan man väl säga. När vi kom till stallet var inte Josef där, så efter att ha väntat en halvtimme på att han skulle dyka upp tog vi lite eget initiativ och borstade "våra" sex hästar. Därefter satte vi oss på bänken igen och väntade. När klockan var nio bestämde vi oss för att gå till huset för vi visste varken var Josef var eller vad vi skulle göra.
Precis när vi reser oss och ska gå iväg kommer Hana (en som har hästar i stallet) och frågar om vi vill rida två hästar. Så vi hämtade våra saker, gjorde iordning hästarna och red. Dom här två hade i alla fall blivit ridna i någorlunda rätt form så det var lite kul. Den första krökte ganska lätt på nacken så länge man inte krävde något som var ansträngande. Så under avbrotten och igångsättningarna ville hon gärna streta emot, vilket hon bara blev bättre och bättre med. Hon sköt även ut bogarna väldigt lätt, så var mycket ytterhjälper som gällde för att få henne att svänga! Men mysig var hon!
Nästa bruning var jättetrevlig, och även tävlad upp till 145! Jag skulle vilja få fram han mer då han gärna samlade sig. Jobbade lite med att öka och minska samtidigt som jag blandade in lite bommar. Var riktigt kul!! :) (Känner redan träningavärken)

När vi var klara med dessa pollar kom Josef. Vi skulle longera alla hästar precis som gårdagen. Oberion var den som skötte sig bäst! Cashmir var överallt.. Han for hit och dit, ställde sig och brallad runt men stundtals så visade även han att han hade en snygg sida. Fresia skötte sig skapligt. Hon är väldigt tittig och nervös, reagerar på minsta lilla i hennes omgivning och så fort Alessandro (Lydia polle) fick ett brallryck blev hon livrädd och for iväg. Ska bli spännande på fredag när vi ska få rida alla dessa knasbollar :)
Ska försöka fixa bild på hästarna!


Oberion från gårdagen

Affärsäventyret!

Tror att denna promenad inte kommer upprepas allt för ofta. 5,2 km till affären, och sen var vi ju tvugna att gå tillbaka också. Hela detta äventyr tog tre timmar! Vi förbrukade i alla fall lite tid för något vettigt, men nu kan man tala om att vara trött i benen!

På vägen dit fick vi sällskap av en jätte gullig vovve. Dock så ville vi inte ha med den för antagligen var det ju någons, och sorgligt om han/hon skulle bli arga på oss och skälla på oss eftersom vi då skulle stå som två frågetecken... Men tur var så stannade han vid nästa gård som hade hund så dom kunde skälla lite på varandra.
När vi sen gick hemmåt, trötta och dana med var sin kasse i handen så får jag syn på en grön padda! Gud vilket skrik jag fick till, men inte rörde sig han inte! :)





Mot affären!

Dagens beting avklarade och eftersom vi är ganska så sysslolösa tar vi och byter om för att ta en promenad till affären!

De första tårarna..

Det jobbiga är att det bara har gått två dagar och jag har redan hemlängtan! När jag sen skrev med mamma på facebook vid lunch kunde jag inte låta bli utan började tjuta som en liten gris...

Idag har vi fått rida en häst och longerat tre hästar var. Hästen jag red var den träligaste häst jag ridit tror jag. Huvudet rätt upp, käften som en cementklump och inte gick han frammåt heller. Märks att dom inte lägger så stor vikt på att hästarna ska vara mjuka och eftergivna.. Imorgon blir det i alla fall sporrar på!

De som longerades skötte sig jätte bra. Den ena är värre än den andra men även riktigt fina..! Dock så får dom ju sina ryck, sen är det ju inte så lätt för oss att veta vilket kommando som är "sakta av" så dom springer ju bara ända tills man fått in dom på en minivolt.. :)






Första heldagen i Ungern!

Nu har vi varit här i ett dygn, bara 27 dagar kvar! Känns fortfarande lite overkligt att vi är så långt bort hemifrån, men saknaden hem finns..

Idag skulle vi träffa Josef i stallet vid halv åtta. Han visade oss runt och berättade lite om hästarna, och det är ju inte några dom har heller. När vi hade gått en sväng fick vi var sin påse med borstar - vårt uppdrag på förmiddagen blev alltså att borsta tre hästar var, vilket gick ganska så snabbt. Vi fick även gå och beställa mat som vi ska äta de dagar vi jobbar. Eftersom jag är ganska så kräsen av mig var det inte det lättaste, men vi tog något som lät ganska så enkelt och tycker jag inte om det får jag tvinga mig själv att äta det!

Under eftermiddagen longerade vi två hästar. Först ut var Jumping Boy. Han hade tydligen inte blivit longerad så ofta så vi skulle ta det väldigt försiktigt. Först släppte vi han lös i rundkorallen, men eftersom hans ben var mer i luften än på marken spände vi på en lina och Lydia fick uppgiften att longera han.

Nästa häst ut var Cashmir och han fick jag ta mig an. Tycker det är lite svårt att veta hur mycket man kan spänna in hästarna och vad dom är vana vid. Tråkigt om dom aldrig blivit inspända förut och får panik så dom skadar sig, men han skötte sig riktigt bra. I början var han lite trälig, och galoppen gick mer uppåt än frammåt, men traven mot slutet blev riktigt fin så där slutade jag vårt longerpss!

Vid halv fyra skjutsade Josef in oss så vi fick handla, och affären var som City Gross! Vi gick fram och tillbaka, hylla för hylla så vi verkligen fick med oss det vi ville ha. Vi handlade för 13581 ft, det ni! ;)

När vi kom hem tog jag en dusch och sen somnade vi som grisar i soffan! Vaknade vid halv åtta av att det blåste upp till storm och att vi var omringade av åska!






God morgon Ungern!

Inte ens ett dygn har gått än, men vi trivs som fisken i vattnet!
Igår gav sig Lydia och jag ut på en promenad i lilla Ungern. Vi drog på oss var sin tjocktröja och gav oss ut, och den där tjocktröjan hade kunnat stanna hemma för gud så varmt det var! Riktigt skönt!! :)

Nu ska vi käka frukost och sen bege oss mot stallet. Ska träffa Josef (en av Michaels anställda) som ska visa oss runt. Får se vad dagen har att bjuda på! :)


Vi känner oss som hemma!

Gick upp vid åtta. Fixade allting, åkte för att släppa ut hästarna och säga hej då till dom och sedan började bilen rulla mot Skavsta flygplats. Väl framme chackade vi in bagaget för att sedan gå och äta något. När klockan närmade sig halv ett började jag bli lite otålig så då drog vi oss mot säkerhetskontrollen. Lyckades att ta mig igenom utan att pipa, och även väskan fick följa med!

Nä det var en kvart kvar tills planer skulle lyfta fick vi gå på planet. Varken Lydia eller jag har flugit förut, så vår taktik var att följa strömmen! När vi lyfte var det som att åka berg-och-dalbana. Det pirrade så där härligt i magen! Utsikten var jätte fin, ända tills vi kom över molnen då det blev som ett vitt täcke. När vi hade flugit i omkring 40 minuter så slocknade jag på Lydias axel och sov i 40 minuter. Vaknade precis lagom till att vi skulle landa i Ungern.

Vi blev nog båda chockade när vi klev av planet - gud så varmt! Nu återstod bara två problem - var hämtar man bagaget och hur vet vi vem som är Michael? Här körde vi igen på att "följa strömmen" som ledde oss raka vägen mot bageget. Väska nummer två som kom var Lydias och min kom tätt efter. Nu kunde vi inte längre följa någon "ström" utan vi bestämde oss i stället för att följa skyltarna Exit (smart va?). När vi väl kom ut stod det massvis med människor med skyltar, och jag letar efter en skylt som det ska stå typ "Vreta, Lydia och Ida" eller något. Men icke fanns det någon sådan skylt utan Michael fick syn på oss och frågade är det ni som ska rida? Förstår faktiskt inte hur han lyckades klura ut att vi var vi, men det gjorde han och supertrevlig var han!

I en hastighet av 180 km/h så tog det bara 30 minuter till Pataki Menes, och vilket ställe! Just när vi kom fram var sista dagen av en tredagars-hopptävling i full fart. Vi kollade en stund på det och sedan gick vi och kollade runt lite. Två stora stall, ett ridhus med måtten 40*80, två sandbanor och en stor gräsbana. Stallarna tillsammans innehåller omkring 120 hästar - blandat avelsston, föl och tävlingshästar. Han sa att våra sysslor skulle bli att vara med avelsstona och fölen på morgonen i ungeför en halvtimme, resten av tiden ska vi få rida. Tror vi kommer ha det riktigt bra här och att vi kommer trivas!






























På planet!

Vi lyfter om 10 minuter!!

 


Älskade hästar!

Fick precis en bild av Carro på Tottis och Uffe! Min fina! <3


På flygplatsen!

På flygplatsen och det är 40 minuter kvar tills planet lyfter! Bagaget är incheckat och vi kom igenom säkerhetskontrollen galant. MEN! Finns alltid ett men när Lydia och jag är i farten. Precis när vi ska gå mot planet upptäcker Lydia att hon inte har sin plånbok ;) så den är hon och hämtar nu medan jag står och vaktar väskorna! Det börjar bli väldigt nervöst..

 


Tårarna rinner!

Detta var jobbigare än vad jag trodde att det skulle bli. Vännerna och familjen klarar jag mig från, jag kommer att ha både internet och telefon som dom kan nå mig på, men hästarna.. Det tar emot!! Älskar er och vi ses om en månad!! <3

 


Hej då till vännerna!

Kvällen bestod av att säga hej då till några av mina älskade vänner! Blev även ett Sibylla-besök, en donken-tripp och hästtittning!


Det börjar bli fullt

Okeej.. Tror jag behöver kolla över det jag har packat ner och ta ut lite så jag får plats med allt. Detta var komplicerat! Skulle ha haft en dubbelt så stor resväska tror jag...

Hur svårt ska det va!?

Blir lite irriterad, gaahh!!


Ihopsläpp

Det gick jätte bra! Sessan, Eminette och Uffe har ju gått ihop förut så var bara Totte som var den nya medlemmen. Inga grova tjurigheter, bara några öron bakåt ett par gånger men dem höll sig ändå relativt nära varandra. Skönt att det gick bra i alla fall!!














Nu sätter vi fart!

Idag är det mycket som ska hinnas med!!

  • Släppa ihop Eminette och Uffe med Sessan och Totte
  • Mocka och fixa stallet
  • Åka till synsam och hämta mina glasögon
  • Åka till apoteket och hämta pronaxen
  • Åka till Travshopen och köpa sulor
  • Skriva ut lappar jag har skrivit om Sessan och plasta in dom
  • Packa allting till imorgon
  • Rensa datorn
  • Städa rummet
  • MYSA MED MINA POLLAR!

Så bara att sätta fart! :)


Totte prövar tröja

Tråkigt väder idag vilket har gjort att Sessan och Totte fått vara inne väldigt mycket. Släppte ut dom ett par timmar under förmiddagen, sen fick dom komma ut en sväng nu på kvällen. Han börjar bli lite modigare nu och han flyr inte när man kommer fram till han längre, så det är skönt! :) Linda kom även förbi en sväng och hälsade på, enligt henne Toppe, och hon fick också komma fram till han!! :)
Imorgon blir det mycket pyssel och mys då det är sista dagen innan jag åker till Ungern!


Dagen efter

håller man sig på småvägarna..!




En ond cirkel

Det var precis så AT (arbetsterapeuten) sa om min handled. Jag har ju tagit det lugnt och gjort det mesta med vänster arm i stället för höger för att belasta den så lite som möjligt. Sen händer så klart det jag var rädd för, att jag skulle få ont i vänster arm också. Så nu har jag ont i höger handled och vänster armbåge vilket gör att jag inte kan röra armarna i alla olika vinklar som man ska kunna, jag kan inte bära saker och jag kan knappt hålla i telefonen när jag pratar med någon. AT visste inte hur vi skulle gå vidare, och med tanke på att jag ska bort nu i en månads tid kan jag inte heller gå till vårdcentralen som hon egentligen tyckte att jag skulle. Istället ska jag käka protaxen (som är inflammationshämmade värktabletter) under månaden som jag är i Ungern samtidigt som jag tänker på att ta det lugnt. Får se om detta hjälper!

image description

Torsdagsklubben

Efter lite velande om ifall vi skulle ut igår eller inte så bestämde vi oss tillslut för att åka in till Linköping. Så Carro, Linda, Johanna och jag begav oss in till Linköping runt halv elva tiden. Så mycket folk det var! Vi tänkte att, bara vi är i Linköping innan elva så är det lugnt. Var nämligen gratis entré in på Sliver innan klockan 23:00, men när vi kommer dit 22:55 så är kön jätte lång. Tur hade vi för Linda och Johanna kände några i kön, så vi var lite busiga och trängde oss.
Kvällen var i alla fall riktigt rolig vilket jag får sota lite för idag!